Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Κανελόνια με κιμά


Υλικα: (για 30 καννελλονια)
(6 ατομα) : 30 καννελλονια (περιπου 2 συσκευασιες),
1 Kgr κιμα αναμεικτο (2/3 μοσχαρισιο 1/3 χοιρινο),
2 πατατες βρασμενες,
1 μεγαλο κρεμμυδι,
1 σκελιδα σκορδο,
1 καροτο,
1 κοτσανι σελινο (καλυτερα χωρις τα φυλλα),
250gr πραγματικη μοτσαρελλα,
3 αυγα,
1/2 φλυτζανι λευκο ξηρο κρασι,
5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
αλατι και πιπερι.
για την σαλτσα : 1 Lt μπεσαμελ,
1 Lt ντοματα στον τριφτη,
2 ποτηρια νερο ή ζωμο,
ελαιολαδο,
αλατι και πιπερι.
επισης : τριμμενη παρμεζανα.
 
Εκτέλεση : Πρωτα απ'ολα, πρεπει να διευκρινησω οτι τα καννελλονια δεν τα βραζω πριν τα γεμισω. Χρησιμοποιω καποια μαρκα που λεει οτι χρειαζονται προ-βρασιμο (αν και οι περισσοτερες πιστευω οτι πλεον ανηκουν σε αυτην την κατηγορια), πραγμα που απλουστευει και την διδικασια. Ξεκινηστε ετοιμαζοντας την γεμιση : ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το σκορδο, το καροτο και το σελινο (μπορειτε να τα βαλετε και ολα μαζι στο μουλτι). Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και σωταρετε τα ψιλοκομμενα λαχανικα, μεχρι να αρχισουν να παιρνουν χρωμα. Προσθεστε τον κιμα, και μερικες πρεζες φρεσκοαλεσμενο πιπερακι και σωταρετε τον μεχρι να ροδισει. Σβυστε τον κιμα με το κρασι, περιμενετε 2-3 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ, προσθεστε αρεκτο αλατι, λαμβανοντας υπ'οψιν οτι θα προστεθουν και αλλα υλικα στην γεμιση, κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να χλιαρινει. Κοψτε την μοτσαρελλα σε πολυ μικρα κυβακια. Αφαιρεστε την φλουδα απο τις πατατες και περαστε τες απο το εργαλειο για τον πουρε. Μολις κρυωσει λιγο ο κιμας, προσθεστε την μοτσαρελλα, τις πατατες και τελος τα αυγα, ελαφρα χτυπημενα. Ανακατεψτε καλα να ομογενοποιηθει το μιγμα. Ετοιμαστε την μπεσαμελ και θυμηθητε να μην την αφησετε να δεσει πολυ, γιατι θελουμε να ειναι αρκετα ρευστη. Αναμειξτε την ντοματα με το νερο και προσθεστε το αναλογο αλατι και λιγο πιπερακι. Παρτε ενα βαθυ ταψι για τον φουρνο, ριξτε μεσα λιγο ελαιολαδο και απο επανω τα 2/3 απο την σαλτσα ντοματας. Γεμιστε τα καννελλονια και τοποθετειστε τα στη σειρα μεσα στο ταψι. Καλυψτε τα με την μπεσαμελ και απο επανω ριξτε την υπολοιπη ντοματα. Πασπαλιστε με μπολικη παρμεζανα. Ψηστε τα καννελλονια σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για 30-35 λεπτα. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να σταθουν 10 λεπτα πριν τα σερβιρετε.
 
 
Σοφία Λέκκα,
Σεφ