Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Γεμιστά μπιφτέκια


Υλικά
Για τον κιµά:
500 γρ. κιµάς µοσχαρίσιος ή µισός µισός µε χοιρινό
2-3 κ.σ. φρυγανιά, τριµµένη (γαλέτα)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1 αυγό
1 κ.γ. θυµάρι ή ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδου (προαιρετικά)
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Για τη γέµιση:
100-150 γρ. πικάντικη γραβιέρα
100-150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε βάζο

Θα χρειαστείτε:
1 ταψί
1 λαδόκολλα
 
Εκτέλεση
Γέµιση: Κόβουµε σε κυβάκια τη γραβιέρα και τις πιπεριές και τα αναµειγνύουµε σε ένα µπολ.

Μπιφτέκια: Σε ένα µεγάλο µπολ βάζουµε τον κιµά και κάνουµε στο κέντρο µια λακκούβα. Ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε καλά. Όσο πιο πολύ ζυµώσουµε τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κιµάς. Αν σκεφτούµε µάλιστα ότι οι µπουνιές µας έχουν άλλον στόχο… Βρέχουµε 2-3 φορές τα χέρια µας µε νερό κατά τη διάρκεια του ζυµώµατος. Αν έχουµε χρόνο, βάζουµε τον κιµά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, να σφίξει. Υπολογίζουµε 2 µπιφτέκια ανά άτοµο, οπότε χωρίζουµε τον κιµά σε 8 µέρη και το καθένα στη µέση. Παίρνουµε ένα µέρος κιµά και στην επιφάνεια εργασίας φτιάχνουµε µια φωλιά, σαν µπιφτέκι σε µέγεθος, αλλά µε κοιλότητα για να δεχθεί τη γέµιση. Βάζουµε 1 γεµάτη κ.σ. γέµιση στο κέντρο. Παίρνουµε ένα ακόµη µέρος κιµά και φτιάχνουµε έναν δίσκο µε διάµετρο µεγαλύτερη από τη βάση που έχουµε ήδη γεµίσει για να σκεπάσουµε το µπιφτέκι µας. Τώρα το µπιφτέκι µοιάζει µε µανιτάρι ή µε σπιτάκι. «Αγκαλιάζουµε» τη βάση του κιµά µε το καπάκι που φτιάξαµε και µε τα δάχτυλα κλείνουµε σταθερά το µπιφτέκι µας. Έτσι δεν υπάρχει καµία περίπτωση να έχουµε «διαρροές» γέµισης.

Ψήσιµο: Τα απλώνουµε σε ταψί µε λαδόκολλα και τα ψήνουµε στους 200oC στον αέρα για περίπου 40 λεπτά, αφού τα γυρίσουµε µία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίµατος (στα 20 λεπτά δηλαδή). Ταιριάζουν µε βραστά φασολάκια σαλάτα.
 
Σοφία Λέκκα,
Σεφ