Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Καλαμαράκια Στιφάδο




Υλικά
1 κιλό μικρά καλαμαράκια. 
4 κουταλιές σούπας λάδι. 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο. 
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. 
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρι). 
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα. 
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας. 
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο. 
Αλάτι.Πιπέρι. 
10 κόκκους Μπαχάρι. 
2 δαφνόφυλλα. 

Εκτέλεση
Βάζουμε τα κρεμμυδάκια σε ζεστό νερό με 2 κουταλιές ζάχαρη, για 10 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε και τα χαράζουμε στην βάση τους σταυρωτά. Τα βράζουμε για 10 λεπτά σε ζεστό νερό. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα ,προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου,μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν .Σβηνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 ποτήρια ζεστό νερό. Επίσης προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα. Αφήνουμε να βράσει για λίγο η σάλτσα και προσθέτουμε τα καλαμαράκια μας. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά ,ανακατεύοντας απαλά. Προσέχουμε το βράσιμο και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό ώσπου να βράσουν τα καλαμαράκια μας. Το σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.

Σοφία Λέκκα,
Σεφ