Κατά
την περίοδο των εορτών του Πάσχα, οι
αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής
Δυτικής Αθήνας εντατικοποιούν τους
ελέγχους τόσο όσον αφορά την καταλληλότητα
των τροφίμων που διατίθενται προς
κατανάλωση, όσο και την τήρηση των
κανόνων υγιεινής σε καταστήματα και
χώρους διάθεσης τροφίμων.
Εντατικοί
υγειονομικοί έλεγχοι θα γίνουν σε
εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες,
ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σε αρτοποιία,
κρεοπωλεία, παντοπωλεία αλλά και σε
κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, σε
κέντρα διασκέδασης. Επίσης, θα
πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι
για την εφαρμογή των διατάξεων περί
απαγόρευσης του καπνίσματος.
Από
τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατρικής προγραμματίζεται η
εντατικοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα
και ιδιαίτερα στα σημεία λιανικής
διάθεσής τους. Παράλληλα και με αφορμή
την πρόθεση παραγωγών να διαθέσουν
απευθείας σφάγια αμνοεριφίων στο
καταναλωτικό κοινό έχουν παρθεί μέτρα
όπως να υπάρχει σφραγίδα καταλληλότητας
στα αμνοερίφια με το όνομα της χώρας
προέλευσης.
Η
διακίνηση και διάθεση του κρέατος πρέπει
να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να
διασφαλίζεται η διατήρηση της ψυκτικής
αλυσίδας και οι απαιτήσεις της ορθής
υγιεινής πρακτικής. Πρακτικά τα σφάγια
θα πρέπει να διακινούνται με φορτηγά-ψυγεία
με κτηνιατρική άδεια καταλληλότητας
οχήματος, να αποθηκεύονται μέχρι την
πώληση στον τελικό καταναλωτή σε
ψυχόμενους και καθαρούς χώρους και τα
άτομα που χειρίζονται το κρέας να
διαθέτουν βεβαίωση κρεοπώλη από τη
Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος και βιβλιάριο
υγείας σε ισχύ. Τέλος, ο χώρος που γίνεται
ο χειρισμός του κρέατος να έχει άδεια
λειτουργίας, να καθαρίζεται και να
απολυμαίνεται κατάλληλα.
Ο
Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας
Κώστας Παπαντωνίου σε σχετική δήλωσή
του τόνισε: «Η προστασία του καταναλωτή
και της δημόσιας υγείας είναι πρώτη
προτεραιότητα της πολιτικής μας. Οι
αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν
προγραμματίσει και έκτακτους ελέγχους
κατά την περίοδο του Πάσχα είναι βέβαιο
ότι θα ανταποκριθούν με τον καλύτερο
τρόπο στις απαιτήσεις της κοινωνίας
και του δημόσιου συμφέροντος».