Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Εκπαιδευτήρια Παπαχαραλάμπους: Το 8ο Μαθητικό φεστιβάλ παίρνει 10 με τόνο!



« Η ιστορία σε τύλιξε στο σάβανο του αιώνα πανάρχαιη δική μου γη πίστη και δοξασία Μικρασία

Μικρασία!» Είναι στοίχοι από την ποιητική συλλογή Γη Λαλέουσα του Γεώργιου Πολυκράτη που απήγγειλε η δασκάλα κυρία Τρίμη των εκπαιδευτηρίων Παπαχαραλάμπους δίνοντας μέσα σε λίγους στίχους το νόημα του 8ου Μαθητικού φεστιβάλ που ήταν αφιερωμένο στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ο ιδρυτής και Γενικός διετυθυντής των εκπαιδευτηρίων κ. Θ. Παπαχαραλάμπους πότε με συγκίνηση πότε με περηφάνια μίλησε για το έθνος των Ελλήνων λέγοντας χαρακτηριστικά για την δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα « Θα αντέξουμε μη φοβόσαστε θα έρθει η λύτρωση» ενώ τα μάτια του γέμισαν δάκρυα όταν αναφέρθηκε στην φωτογραφία που υπάρχει στον σχολικό χώρο και ανήκει στον παππού της συζύγου του που χάθηκε στις αλησμόνητες πατρίδες. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της μαθητικής γιορτής αλλά και τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.

Η αυλαία άνοιξε για το 8ο Φεστιβάλ με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς

Οι μελωδικές φωνές των μαθητριών και των μαθητών με την συνοδεία της χορωδίας των κυριών του ιερού ναού Παμεγίστων ταξιαρχών ( Μάσχα) ταξίδεψε τους ακροατές στην πόλη του ξεριζωμού.

Την σκυτάλη πήρε το χορευτικό τμήμα Γυμνασίου και Λυκείου που χόρεψε και ξεσήκωσε το κοινό με παραδοσιακούς χορούς της Μικράσίας. Δίνοντας ζωντάνια και μια άλλη πινελιά στο μαθητικό φεστιβάλ το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του ιερού ναού Παμεγίστων Ταξιαρχών απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα των γονιών.

Μνήμη και συγκίνηση στις ομιλίες

Η κυρία Καίτη Παπαχαραλάμπους αναφερόμενη στην γενοκτονία των Ποντίων στην Αγιά Σοφιά αλλά και στην Μικράσια συγκίνησε με τον λόγο της τους γονείς και τα παιδιά. Παρέδωσε τον λόγο στον πρώτο ομιλητή της βραδιάς στον κύριο Τάσο Ασβεστά σχολικό σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος αναφέρθηκε στους παππούδες του που πήραν τον δρόμο του ξεριζωμού και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά: «παράτησαν χωράφια όλο, το βιος τους και έφυγαν με ένα κάρο πώς μπορείς να κουβαλήσεις την ζωή σου σε ένα κάρο, η γιαγιά μου στην αρχή πίστευε θα έμενε προσωρινά εδώ μετά κατάλαβε ότι το όνειρο της επιστροφής τελείωσε.» Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Παναγιώτης Παρασκευαίδης φιλόλογος και ιστορικός ο οποίος δεν έχει ξεχάσει όντας παιδί ότι « Το Περιστέρι είναι προσφυγούπολη περνούσαμε μέσα από την παραγκούπολη σηκώνοντας τις μπουγάδες τα σεντόνια για να προχωρήσουμε αυτά , το 1950.»


Καμάρι και υπερηφάνεια για τους μπόμπιρες που τα έδωσαν όλα επί σκηνής

Το δεύτερο μέρος του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στο ταλέντο των παιδιών τα οποία τόσο στον χορό όσο και στο θέατρο πήραν 10 με τόνο. Το χορευτικό τμήμα του νηπιαγωγείου κατέπληξε μικρούς και μεγάλους. Οι γονείς υποκλίθηκαν στο υποκριτικό ταλέντο των μαθητών του δημοτικού τα οποία υποδύθηκαν με μουσική παντομίμα τη Χιονάτη και του 7 νάνους. Οι φαν της γνωστής σε όλους Πάττυ ξεσήκωσαν το θέατρο του σχολείου με την χορογραφία τους. Τα αγόρια στο free style με στοιχεία break dance κέρδισαν τις εντυπώσεις. O kuduro παραδοσιακός χορός από την Πορτογαλία κέρδισε το χειροκρότημα. Tην βραδιά έκλεισαν οι μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου με aerobic.