Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Α. Τσίπρας: «Θα αντλήσουμε τα καλύτερα από τις παραδόσεις της Αριστεράς και από τις παραδόσεις του λαού μας»




Το πράσινο φως έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για παράλληλο αγώνα του κόμματος του σε δύο δρόμους . Ο ένας θα περνά μέσα από τον λαό και ξεκινά σήμερα κιόλας με την παρουσία του σε λαϊκή συνέλευση στο Περιστέρι και ο άλλος μέσα από τη Βουλή, όπου στρώνει το χαλί για μία... κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας περίπου ως «παρένθεση» τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που αποτελεί και το πρώτο βήμα στην πορεία μετεξέλιξής του σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ερωτηθείς δε, αν θα αλλάξει όνομα ή σύνθημα, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας με νόημα πως «μας μπερδεύετε με τον κ. Βενιζέλο. Εμείς έχουμε ισχυρό brand name»... Υποστήριξε άλλωστε, πως το κόμμα του δεν φιλοδοξεί να γίνει ούτε αντίγραφο της ΕΔΑ του 1958, ούτε του ΠΑΣΟΚ του 1981, καθώς δεν βρισκόμαστε σε καμία από αυτές τις περιόδους. «Θα αντλήσουμε τα καλύτερα από τις παραδόσεις της Αριστεράς και από τις παραδόσεις του λαού μας, αλλά είμαστε σε μία νέα, σύγχρονη απαιτητική εποχή και ο λαός μας μπροστά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο».

Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματος ορίστηκε η Σοφία Σακοράφα, κίνηση που ερμηνεύθηκε περίπου ως... ώθηση στις «πασοκογενείς» δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των συνιστωσών του, ειδικά μετά την αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «ξεκινάμε τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα άθροισμα συνιστωσών άλλά η συνισταμένη της ελπίδας»...

Διαμηνύοντας δε τις προθέσεις του προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και δηλώνοντας «παρών» στον χώρο που διεκδικούν, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται μόνο στους αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, μιλώντας για... οικοδόμηση του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα. Προδίκασε άλλωστε πως τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έρθουν σύντομα σε «σάρκα μία», προσθέτοντας ότι «δεν τους ευχόμαστε καλούς απογόνους».

Μιλώντας δε για «παραλήρημα» Σαμαρά στη Βουλή, παραδέχθηκε μεν ότι η κυβέρνηση έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, θέτοντας όμως ζήτημα... πολιτικής νομιμοποίησης και ηθικής τάξης. «Υπέκλεψε τη λαϊκή εντολή με το σύνθημα της επαναδιαπραγμάτευσης», είπε. Νωρίτερα είχε υπονοήσει πως η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση είναι ένας σύντομος σταθμός, προαναγγέλλοντας «αντίσταση» σε μία κυβέρνηση που θα επιδιώξει να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, και μάλιστα εντός και εκτός Βουλής...